Tandläkare utbildad utanför EU eller EES

Om du är tandläkare och har ett bevis om specialistkompetens från ett land utanför EU eller EES, kan du få ett bevis om specialistkompetens i samma specialitet i Sverige.

1. Grundläggande krav

För att kunna ansöka om bevis om specialistkompetens behöver du ha genomfört tjänstgöring som motsvarar två års allmän tandläkarpraktik och tre års specialiseringstjänstgöring i ditt utbildningsland.

Vad gäller om jag inte uppfyller kraven?

Om du inte uppfyller kraven på minst två års allmän tandläkarpraktik och tre års ST ska du ansöka om bevis om specialistkompetens enligt samma regler som tandläkare med grundutbildning i Sverige. Det innebär att du måste genomföra minst tre års ST innan du kan ansöka om specialistkompetens.

2. Ansök om legitimation

Om du uppfyller kraven i steg 1 ska du ansöka om svensk legitimation. Först när du har fått din svenska tandläkarlegitimation kan du gå vidare till näst steg.

3. Genomför en kompletterande specialiseringstjänstgöring (ST)

När du har fått din svenska legitimation ska du genomföra minst ett års kompletterande specialiseringstjänstgöring (ST) i Sverige.

Så här går det till

  1. Vänd dig till en klinik som genomför specialiseringstjänstgöring och ansök om en ST-plats.
  2. När du har fått en plats gör den ansvariga handledaren en bedömning av din utländska utbildning och tar sedan fram en individuell utbildningsplan för din svenska ST.
  3. Under din kompletterande ST i Sverige bedömer handledaren dina kunskaper, färdigheter och förhållningssätt enligt målbeskrivningen för den specialiteten som du ska ansöka om.
  4. Du gör din ST under minst ett år.

4. Ansök om bevis om specialistkompetens

När du har fullgjort din ST ansöker du om bevis om specialistkompetens enligt samma regler som gäller för tandläkare utbildade i Sverige.

5. Vanliga frågor

Kan jag tillgodogöra mig min utländska tjänstgöring?

Om du har fullgjort tjänstgöring som motsvarar två års allmän tandläkarpraktik och tre års specialiseringstjänstgöring i land utanför EU/EES kan du vända dig till en klinik som genomför specialistutbildning, när du har fått svensk legitimation som tandläkare, och ansöka om ST. Det är den ansvariga handledaren på kliniken som tar ställning till den utländska utbildningen och tjänstgöringen i relation till kraven i målbeskrivningen för den aktuella specialistkompetensen. Det är även i första hand handledaren som bedömer om, och i så fall vad, som behöver kompletteras genom svensk ST för att uppfylla samtliga krav i målbeskrivningen. Därefter upprättas en individuell utbildningsplan för din ST i Sverige.

Kan jag göra min specialiseringstjänstgöring (ST) på deltid?

Ja. Om du gör din ST på deltid så ska tjänstgöringstiden förlängas så att den sammanlagda tiden motsvarar heltid under minst tre år.

Har du frågor om hur du ska ansöka?

Telefon: 075-247 30 00
Telefontider: tisdagar och torsdagar, 9–11
E-post: fragoromansokan@socialstyrelsen.se

Har du frågor om din pågående ansökan?

Om du har skickat in en ansökan och har frågor om din ansökan, så kan du kontakta oss. Uppge alltid ditt ärendenummer (diarienummer).

Telefon: 075-247 30 00
Telefontider: tisdagar och torsdagar, 9–11
E-post: socialstyrelsen@socialstyrelsen.se

Publicerat: