Steg 3: Gå kurs i svenska författningar

När du har fått beslut från oss om att ditt kunskapsprov är godkänt är det dags att gå en webbaserad kurs i svenska författningar. På kursen i svenska författningar lär du dig om de lagar och regler som gäller i svensk hälso- och sjukvård. Kursen kostar inget.

För närvarandet går det inte att anmäla sig till kursen i svenska författningar

Höstens kurs i svenska författningar vid Umeå universitet är fullbokad. Socialstyrelsen ska byta anordnare av kursen och upphandlingen av en ny leverantör pågår. Vi kommer att publicera mer information om hur man anmäler sig för att göra kursen hos den nya leverantören på denna webbsida under höstterminen.

Om du har gått en annan kurs, och vill veta om den kursen motsvarar Socialstyrelsens kurs i svenska författningar, kan du vända dig till oss så kan vi hjälpa dig.

Kontakta oss på mejladress socialstyrelsen@socialstyrelsen.se.

Tidsgräns för att slutföra kursen i svenska författningar vid Umeå universitet

Socialstyrelsen byter anordnare av kursen i svenska författningar. Kursen i svenska författningar anordnad av Umeå Universitet kommer upphöra under 2024. För dig som går kursen eller ska börja kursen vid Umeå Universitet gäller följande datum:

  • Du som har börjat kursen i svenska författningar senast den 15 maj 2024, behöver avsluta kursen senast den 30 september 2024.
  • Du som börjar kursen i svenska författningar den 2 september 2024, behöver avsluta kursen senast den 2 december 2024.
  • Du som börjar kursen i svenska författningar den 14 oktober 2024, behöver avsluta kursen senast den 14 januari 2025.

Om du läser kursen nu eller om du är antagen till kursen under hösten 2024, kommer du att få information på kurshemsidan vid Umeå universitet om vilka datum som gäller för dig.

Den som inte hinner få godkänt på kursen i svenska författningar anordnad av Umeå universitet, kommer att kunna anmäla sig på nytt för att göra kursen igen hos den nya leverantören. Upphandling av ny leverantör pågår och mer information kommer under höstterminen.

Vanliga frågor

När kan jag läsa kursen?

När du har fått beslutet från oss om att kunskapsprovet är godkänt kan du börja kursen.

Kursen har uppehåll under sommaren. När du har anmält dig till kursen kommer Umeå universitet att meddela dig när du tidigast kan påbörja kursen, insläpp sker med jämna mellanrum när det finns lediga platser. Du kan läsa kursen på heltid eller deltid.

Du kan göra din praktiska tjänstgöring före eller efter kursen. Du kan också göra den samtidigt som du gör din praktiska tjänstgöring, så länge du inte gör den på arbetstid.

Vad händer om jag inte klarar kursen?

Du måste klara kursen för att kunna ansöka om legitmation. Kontakta lärosätet för att få mer information om vad du behöver göra för att bli godkänd.

Den som inte hinner få godkänt på kursen i svenska författningar anordnad av Umeå universitet, kommer att kunna anmäla sig på nytt för att göra kursen igen hos den nya leverantören. Upphandling av ny leverantör pågår och mer information kommer under höstterminen.

Har du fler frågor om det här steget?

Kontakta Umeå universitet om du har frågor om kursen.

Regler vid kurs i svenska författningar

Publicerat: