Ansökan om legitimation för optiker utbildad utanför EU och EES
Du behöver kunna svenska
Du behöver inte kunna svenska för att få din utbildning granskad, steg 1. Men för att klara steg 2–5 behöver du kunna svenska. Du skickar intyg om dina språkkunskaper senast när du ansöker om legitimation, steg 5.
För att visa dina språkkunskaper måste du ha ett godkänt betyg eller intyg i något av följande:
- svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 vid Komvux (gymnasial vuxenutbildning)
- svenska på nivå C1 enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS)
- kurs eller prov som ger behörighet till högskolestudier, se antagning.se.
Om du har en svensk gymnasieutbildning kan du skicka in kopia på dina fullständiga gymnasiebetyg för att visa att du uppfyller språkkravet.
Du kan ha motsvarande kunskaper i norska eller danska.
I stället för svenska kan du ha motsvarande kunskaper i norska eller danska. Då behöver du visa med intyg att du har språkkunskaper som motsvarar vad som krävs för att bli antagen till högskola i Norge eller Danmark.
En vårdgivare kan intyga språkkunskaper
Du kan också visa dina språkkunskaper genom att en vårdgivare bedömer om du har de språkkunskaper som behövs för att arbeta i yrket. Vårdgivaren ska fylla i en blankett och beskriva på vilket sätt bedömningen har gjorts.
Är din utbildning inte jämförbar med den svenska?
Om du inte har en avslutad utbildning efter gymnasiet, eller om din utbildning inte är jämförbar med den svenska, kan du studera för att ta en svensk examen och sen ansöka om legitimation för ditt yrke.
Information om hur du ansöker och vad som krävs för att bli antagen finns på antagning.se och studera.nu. Universitetet eller högskolan där du är antagen kan bedöma om du kan förkorta din studietid med hjälp av dina tidigare studier.
Läs mer om legitimation i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om legitimation för yrke inom hälso- och sjukvården för utbildning från tredjeland.