Steg 2: Gör specialiseringstjänstgöring (ST)

När du har fått tandläkarlegitimation behöver du göra allmän tandläkarpraktik under minst två år. Därefter ska du göra specialiseringstjänstgöring (ST) under minst tre år. ST är en vidareutbildning som sker under handledning. Utbildningen ska motsvara heltid under minst tre år. Det är verksamhetschefen som ansvarar för att ta fram ett individuellt utbildningsprogram.

Här hittar du regler och målbeskrivningar för hur en ST ska läggas upp:

HSLF-FS 2017:77

Roller och ansvar

Det är flera olika personer som har ansvar för en specialiseringstjänstgöring. Här kan du läsa vilka ansvarsområden de olika personerna har.

Ansvariga enligt HSLF-FS 2017:77

Vårdgivaren ska ansvara för att det i sådan verksamhet som tar emot tandläkare för specialiseringstjänstgöring finns de förutsättningar som behövs för att genomföra specialiseringstjänstgöring av hög och jämn kvalitet.

Vårdgivaren ansvarar för att det finns tillgång till

  • handledare som kan ge den handledning som behövs
  • medarbetare som kan ge ST-tandläkaren nödvändiga instruktioner om verksamhetsspecifika tekniker och tillvägagångssätt.

Vårdgivaren bör se till att det finns tillgång till en Studierektor som har specialistkompetens och har handledarutbildning. Han eller hon bör samordna utbildningsaktiviteter för specialiseringstjänstgöringen. Studierektorn kan även utgöra en organisatorisk stödfunktion till verksamhetschef, handledare och ST-tandläkare och bör ingå i samråden om den individuella utbildningsplanen.

Verksamhetschefen vid det tjänstgöringsställe där ST-tandläkaren genomför sin huvudsakliga specialiseringstjänstgöring ska

  • utse en huvudansvarig handledare till ST-tandläkaren
  • utse en extern examinator
  • ansvara för att en individuell utbildningsplan tas fram, regelbundet följs upp och vid behov revideras i samråd med den huvudansvariga handledaren och ST-tandläkaren
  • om den huvudansvariga handledaren inte är vetenskapligt välmeriterad ska verksamhetschef utse ytterligare en person som är det för att delta i samrådet utses till ST-tandläkaren.

Huvudansvarig handledaren ska tjänstgöra där ST-tandläkaren genomför sin huvudsakliga specialiseringstjänstgöring.

Den huvudansvariga handledaren ska

  • ha ett bevis om specialistkompetens i den specialitet som ST-tandläkaren avser att uppnå specialistkompetens i
  • ha genomgått handledarutbildning.

Handledningen ska ges med utgångspunkt i den individuella utbildningsplanen, kontinuerligt och i form av stöd och vägledning. Handledningen bör planeras in i den ordinarie tjänstgöringen för både ST-tandläkaren och handledare.

För varje utbildningsperiod ska ST-tandläkaren ha tillgång till en handledare som ska ha relevant specialistkompetens och ska ha genomgått handledarutbildning. Detta kan vara huvudhandledaren eller en aktuell handledare.

Extern examinator ska ha ett bevis om specialistkompetens i den specialitet som ST-tandläkaren avser att uppnå specialistkompetens i och bör ha doktorsexamen eller motsvarande. Examinatorn får inte ha organisatoriska kopplingar till vårdgivaren.

Tillgodoräkna dig tidigare kompetens

Du som är specialist sedan tidigare kan tillgodoräkna dig vissa utbildningsaktiviteter från tidigare ST. Det är i första hand den huvudansvariga handledaren och verksamhetschefen som bedömer vad du kan tillgodoräkna dig.

En förutsättning för att du ska få tillgodoräkna dig tidigare ST är att du uppfyller samtliga kompetenskrav i målbeskrivningen.

Tillgodoräkna dig utländsk tjänstgöring

En tandläkare får tillgodoräkna sig upp till två års tjänstgöring som läkare i ett annat EES-land än Sverige eller i tredjeland om hen

  • har fullgjort tjänstgöring som motsvarar två års allmän tandläkarpraktik
  • har genomfört tjänstgöringen under handledning
  • har fått ett intyg om tjänstgöringen som innefattar en beskrivning av dess innehåll och omfattning från en verksamhetschef eller motsvarande i tjänstgöringslandet
  • uppfyller kompetenskraven i delmålen i målbeskrivningen för specialiteten enligt en handledare i Sverige
  • har genomfört tjänstgöringen efter att ha fått behörighet att utöva tandläkaryrket i tjänstgöringslandet.

Utländsk tjänstgöring innefattar all tjänstgöring under handledning som genomförs i ett land utanför Sverige efter det datum då man fått behörighet att utöva tandläkaryrket i tjänstgöringslandet.

Tillgodoräkna dig specialistkompetens från tredjeland

Den tandläkare som har ett bevis om specialistkompetens från tredjeland i en specialitet efter att ha fullgjort tjänstgöring som motsvarar två års allmän tandläkarpraktik och tre års ST ska få ett bevis om specialistkompetens i motsvarande specialitet i Sverige om hen

  • genomför minst ett års specialiseringstjänstgöring i Sverige efter att ha fått svensk legitimation,
  • uppfyller kompetenskraven i målbeskrivningen för specialiteten,

OCH

  • uppfyller kraven i övrigt enligt denna författning.

Tillgodoräkna dig doktorsexamen

Du som har en svensk doktorsexamen kan få ett bevis om specialistkompetens du

  • har uppfyllt kompetenskraven i målbeskrivningen för specialiteten

OCH

  • har fullgjort minst två och ett halvt års specialiseringstjänstgöring.

Detta gäller även för dig som har en utländsk doktorsexamen som har bedömts motsvara en svensk doktorsexamen av ett svenskt universitet, en svensk högskola eller Universitets- och högskolerådet.

Dokumentanvisningar för HSLF-FS 2017:77

Här nedan kan du läsa mer om de olika dokument som ingår i ansökan om bevis om specialistkompetens. Vill du ha mer detaljerad information om hur du fyller i din ansökan har vi de samlat i

Anvisningar till Ansökan om bevis om specialistkompetens för tandläkare med legitimation i enlighet med HSLF-FS 2017:77

Intyg som hör till HSLF-FS 2017:77

Ansökningsblankett

Blankett för ansökan om bevis om specialistkompetens för tandläkare

INTYG om delmål

Tandläkarnas ST är en målstyrd utbildning vilket innebär att den utgår från uppsatta mål. Av målbeskrivningen för respektive specialitet framgår vilka delmål som ska redovisas på Socialstyrelsens intyg om delmål.

Fyll i den specialitet som ansökan avser, vilket delmål intyget avser, vilka utbildningsaktiviteter som genomförts för att uppnå delmålet samt hur det kontrollerats att kompetenskraven för delmålet uppnåtts. Handledaren fyller i vilket delmål i målbeskrivningen som intyget avser och skriver under intyget. Handledaren ska ha specialistkompetens och ska ha gått handledarutbildning.

Intyget ska endast avse ett delmål och innehålla en beskrivning av de utbildningsaktiviteter som genomförts för delmålet, t ex klinisk tjänstgöring under handledning, kurser eller auskultationer. Vidare ska intyget innehålla en detaljerad beskrivning av hur det kontrollerats att sökande uppnått delmålet, till exempel bedömningar av kliniskt omhändertagande eller kursexaminationer.

Utländsk tjänstgöring ska redovisas både på Socialstyrelsens intyg om delmål samt på ett intyg från verksamhetschefen eller motsvarande i tjänstgöringslandet. Utländska kurser ska också redovisas på Socialstyrelsens intyg om delmål och till ansökan ska bifogas en vidimerad kopia av det kursintyg eller diplom som du fick från den utländska kursen.

Blankett för intyg om delmål

INTYG om fullgjord specialiseringstjänstgöring

Fyll i den specialitet som ansökan avser och sökandes namn och personnummer samt om du fullgjort minst tre års specialiseringstjänstgöring i Sverige eller minst ett års specialiseringstjänstgöring i Sverige enligt 8 kap. 4 § 1.

Verksamhetschefen vid det tjänstgöringsställe där ST-tandläkaren huvudsakligen genomfört sin specialiseringstjänstgöring ska skriva under intyget.

Blankett för intyg om fullgjord specialiseringstjänstgöring

INTYG om uppnådd specialistkompetens

Fyll i den specialitet som ansökan avser, sökandes namn och personnummer samt om sökande har uppnått samtliga delmål i målbeskrivningen.

Den huvudansvariga handledaren och extern examinator ska skriva under intyget. Handledaren ska vara specialistkompetent inom avsedd specialitet. Examinatorn ska vara specialistkompetent inom avsedd specialitet och får inte ha organisatoriska kopplingar till vårdgivaren.

Blankett för intyg om uppnådd specialistkompetens

Vanliga frågor

Hur lång är handläggningstiden?

Handläggningstiden varierar beroende på specialitet och tar 2–4 veckor om du har skickat in en komplett ansökan. Handläggningstiden kan öka vid stort inflöde av ansökningar och vid storhelger.

Kan jag göra min specialiseringstjänstgöring (ST) på deltid?

Ja. Om du gör din ST på deltid så ska tjänstgöringstiden förlängas så att den sammanlagda tiden motsvarar heltid under minst tre år.

Vad gäller angående undertecknande av intyg och bevis?

Från och med den 1 juli 2021 slutar Socialstyrelsen att underteckna specialistkompetensbevis för läkare och tandläkare. Vi kommer inte heller att underteckna de nya intygen om godkänd bastjänstgöring (BT).

Den 1 juli 2021 träder de nya föreskrifterna om läkarnas bastjänstgöring (BT) i kraft. Socialstyrelsen kommer att utfärda intyg om godkänd bastjänstgöring. Intygen kommer dock inte att vara undertecknade. Från den 1 juli 2021 kommer inte heller specialistkompetensbevisen för läkare och tandläkare att vara undertecknade.

Ett steg mot en ökad digital hantering

Förändringen medför att beslut, intyg och specialistkompetensbevis kan expedieras digitalt, i stället för i pappersformat och innebär därmed en effektivisering av vår hantering samt ett steg mot en ökad digital hantering. Med förändringen vill vi också uppnå en likvärdig hantering av alla behörighetsbevis på Socialstyrelsen, eftersom myndigheten sedan 2017 inte längre undertecknar legitimationsbevis.

Behörighet kontrolleras i HOSP-registret

Den primära källan för att kontrollera en behörighet är registret för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HOSP-registret). Det är registret som anger den aktuella statusen på en behörighet. Ett utfärdat behörighetsbevis anger endast statusen för en behörighet det datum då beviset utfärdades.

Har du frågor om hur du ska ansöka?

Telefon: 075-247 30 00
Telefontider: tisdagar och torsdagar, 9–11
E-post: fragoromansokan@socialstyrelsen.se

Har du frågor om din pågående ansökan?

Om du har skickat in en ansökan och har frågor om din ansökan, så kan du kontakta oss. Uppge alltid ditt ärendenummer (diarienummer). 

Telefon: 075-247 30 00
Telefontider: tisdagar och torsdagar, 9–11
E-post: socialstyrelsen@socialstyrelsen.se

Publicerat: