Börja med att ansöka om psykologexamen vid din högskola eller ditt universitet. Först när du har fått din examen kan du påbörja din praktiska tjänstgöring, PTP.
När du har fått din psykologexamen och innan du kan ansöka om legitimation som psykolog måste du göra praktisk tjänstgöring för psykologer, PTP. Under din PTP är du anställd som PTP-psykolog hos en privat eller offentlig arbetsgivare.
Du kan göra din PTP både i offentlig och privat verksamhet. Om verksamheten är privat måste den vara godkänd för PTP av oss innan du påbörjar din PTP. Det är verksamhetschefen som ansöker om godkännande av PTP-plats för privat verksamhet genom att skicka en ansökan till Socialstyrelsen. Ansökan ska visa att det finns förutsättningar att genomföra PTP i enlighet med SOSFS 2008:34 Socialstyrelsens föreskrifter om praktisk tjänstgöring för psykologer.
Ansökan om godkännande ska innehålla uppgifter om:
När du har fått din psykologexamen och gjort din PTP kan du ansöka om legitimation.
Handläggningstiden är ungefär 3 veckor från det att vi har tagit emot din ansökan.
Vi gör alltid en sökning i Polisens belastningsregister. Om vi får träff i belastningsregistret blir handläggningstiden längre.
Intygen ska vara utfärdade och signerade tidigast sista dagen av din praktiska tjänstgöring. Eventuella bilagor ska även skrivas under av handledaren.
Vid behov kan Socialstyrelsen även begära in tjänstgöringsintyg från din arbetsgivare.
Ansökningsavgiften är 2 900 kronor. Du betalar avgiften i e-tjänsten med bankkort eller Swish.
Om du har ansökt i vår e-tjänst får du beslutet i e-tjänsten. Du får ett mejl när ditt beslut är klart.
Du behöver inte vidimera handlingarna som du skickar in.
Intygen ska vara utfärdade och signerade tidigast sista dagen av din praktiska tjänstgöring. Eventuella bilagor ska även skrivas under av handledaren.
Vid behov kan Socialstyrelsen även begära in tjänstgöringsintyg från din arbetsgivare.
Avgiften för att ansöka om legitimation är 2 900 kronor.
Betala in avgiften till bankgiro 790-3750.
Skriv ditt personnummer i meddelanderutan i formatet ÅÅÅÅMMDDXXXX, alltså utan bindestreck. Tänk på att även om någon annan gör inbetalningen åt dig är det ändå ditt personnummer som ska fyllas i.
Legitimationsbeviset skickas via mejl i första hand.
Om du har frågor om din ansökan kan du kontakta våra utredare. Uppge alltid ditt ärendenummer (diarienummer). Under sommaren har vi lägre bemanning vilket medför längre svarstider på inkomna frågor.
Telefon: 075-247 30 00
Telefontider: tisdagar och torsdagar, 9–11
E-post: socialstyrelsen@socialstyrelsen.se
Om du har tekniska problem med vår e-tjänst: mejla support-etjanst@socialstyrelsen.se.