Ansökan om legitimation för psykoterapeut utbildad utanför EU och EES

Om du vill jobba som psykoterapeut i Sverige måste du ha svensk legitimation. Yrkestiteln psykoterapeut är skyddad. Det innebär att endast den som har legitimation får kalla sig psykoterapeut. För att kunna få legitimation behöver du lära dig svenska.

Ny väg till legitimation för psykoterapeuter

Socialstyrelsens nya väg till legitimation för psykoterapeuter börjar gälla den 1 juli 2021. Du som ansöker från och med den 1 juli 2021 kommer att gå Socialstyrelsens nya väg mot legitimation för psykoterapeuter. Den nya vägen innehåller inte ett kunskapsprov. För att kunna gå vidare på den nya vägen krävs det att din utbildning i högre grad än tidigare liknar den svenska psykoterapeututbildningen.

Socialstyrelsens nya väg till legitimation innehåller fyra steg:

  1. Ansök om granskning av utländsk utbildning.
  2. Lär dig svenska.
  3. Gå en kurs i svenska författningar.
  4. Gör praktisk tjänstgöring för psykoterapeuter.

Vi kommer att publicera mer information om de olika stegen inom kort.

 

Kunskapsprov för psykoterapeuter

Vi hanterar ansökningar som kommer in till oss till och med den 30 juni 2021 enligt Socialstyrelsens gamla väg för psykoterapeuter. Du som har fått ett beslut om kunskapsprov och vill skriva det, kommer under en begränsad period att få möjlighet att skriva kunskapsprovet.

Läs mer om hur du anmäler dig till kunskapsprovet

 

Vill du byta till den nya vägen?

Du som har ett beslut om att skriva kunskapsprovet och vill gå den nya vägen behöver ansöka igen och få din utbildning granskad enligt det nya systemet. De utbildningsdokument som du redan har skickat in till oss behöver du inte skicka in igen.

Information om hur du ansöker

Så ansöker du

För att få legitimation via Socialstyrelsen behöver du gå igenom 5 olika steg. Ta ett steg i taget. Du börjar med att ansöka om att få din utbildning granskad och i det sista steget ansöker du om legitimation.

Bra att veta:

  • Du behöver inte kunna svenska för att få din utbildning granskad, steg 1. Men för att klara steg 2–5 behöver du kunna svenska. Du skickar intyg om dina språkkunskaper senast när du ansöker om legitimation, steg 5.
  • Under tiden kan du jobba i ett hälso- och sjukvårdsyrke som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska eller apotekstekniker.

Hur lång tid tar det?

Det kan ta olika lång tid att få legitimation, men vanligtvis tar det 2–4 år från det att du får din utbildning granskad till det att du får din legitimation godkänd.

Gå till steg 1

Du behöver kunna svenska

Du behöver inte kunna svenska för att få din utbildning granskad, steg 1. Men för att klara steg 2–5 behöver du kunna svenska. Du skickar intyg om dina språkkunskaper senast när du ansöker om legitimation, steg 5.

För att visa dina språkkunskaper måste du ha ett godkänt betyg eller intyg i något av följande:

Du kan ha motsvarande kunskaper i norska eller danska.

I stället för svenska kan du ha motsvarande kunskaper i norska eller danska. Då behöver du visa med intyg att du har språkkunskaper som motsvarar vad som krävs för att bli antagen till högskola i Norge eller Danmark.

Vad är legitimation?

Legitimation är ett bevis för att den som jobbar i ett yrke har den kompetens och lämplighet som krävs. I hälso- och sjukvården krävs det legitimation för 22 olika yrken. Det kallas även för att yrkena är reglerade. Legitimationen är inte tidsbegränsad men kan återkallas vid olämplighet, grov oskicklighet eller allvarligt brott.

Information om svenskt personnummer eller uppehållstillstånd

Vi kräver inte att du har svenskt personnummer, uppehållstillstånd eller att du bor i Sverige för att få legitimation. Men för att kunna studera och jobba i Sverige måste du ha ett uppehålls- eller arbetstillstånd från Migrationsverket. Det är dock viktigt att du meddelar oss när du har fått svenskt personnummer så att vi kan uppdatera informationen i registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HOSP).

Är din utbildning inte jämförbar med den svenska?

Om du inte har en avslutad utbildning efter gymnasiet, eller om din utbildning inte är jämförbar med den svenska, kan du studera för att ta en svensk examen och sen ansöka om legitimation för ditt yrke.

Information om hur du ansöker och vad som krävs för att bli antagen finns på antagning.se och studera.nu. Universitetet eller högskolan där du är antagen kan bedöma om du kan förkorta din studietid med hjälp av dina tidigare studier.

Läs mer om legitimation i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om legitimation för yrke inom hälso- och sjukvården för utbildning från tredjeland (pdf 3,1 MB).

Publicerat: