Yrken utan legitimation

För de flesta yrken inom hälso- och sjukvården krävs legitimation för att få jobba. Det finns också yrken där du inte behöver legitimation, till exempel apotekstekniker, tandtekniker, tandsköterska och undersköterska.

Om du vill jobba i ett yrke som inte kräver legitimation är det din arbetsgivare som avgör om du har rätt kompetens. Vänd dig till Arbetsförmedlingen eller direkt till en arbetsgivare för att söka jobb eller praktik i dessa yrken.

Få din utbildning bedömd

Om du har en utbildning i ett yrke där du inte behöver legitimation kan du i vissa fall få din utbildning bedömd av Universitets- och högskolerådet (UHR). UHR tittar då på vad din utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Det kan vara till hjälp när du söker jobb eller vill studera.

Ansök om bedömning av din utländska utbildning hos UHR

Studera för att jobba i ett yrke som kräver legitimation

Om du vill jobba i ett yrke som kräver legitimation, men inte har en avslutad utbildning efter gymnasiet, eller om din utbildning inte motsvarar en svensk, kan du studera för att ta en svensk examen. Efter att du tagit examen ansöker du om legitimation för ditt yrke.

Information om hur du ansöker och vad som krävs för att bli antagen finns på antagning.se och studera.nu.